None

Potrebujete od nás grafické služby? Pozrite si návod, ako nám dodať podklady.

Potrebujete spracovať grafický návrh pre vašu tlačovinu? V článku vám poradíme, čo všetko si nachystať, aby proces navrhovania a komunikácie s našimi grafikmi prebehol hladko a bezstarostne a aby sa k vám tlačoviny dostali v čo najkratšom čase.

Toto je článok pre všetkých, ktorí chcú okrem našich tlačových služieb využiť aj tie grafické. Ak potrebujete upraviť vizuál vizitky, pripraviť grafiku na leták alebo plagát, prípadne inú tlačovinu. Dodajte nám podklady a my ich spracujeme.

V článku sa dozviete, v akej forme treba našim grafikom dodať: 

  • grafické prvky, ako je napríklad logo či ilustrácia

  • fotografie a obrázky

  • texty

Grafické prvky posielajte vo vektorovej forme

Netušíte, čo je to vektor? Grafický prvok vo vektorovej forme je zobrazený pomocou základných geometrických tvarov, ako sú body a priamky a preto býva vektor označovaný aj ako “krivky”. Výhodou vektoru je, že sa dá zväčšovať bez straty kvality. 

Druhým spôsobom je rastrová forma, ktorá sa sa zobrazuje pomocou siete malých štvorcov (pixelov). Najčastejšie sa s ňou stretnete pri digitálnych fotografiách.

Porovnanie priblíženej grafiky vo vektorovej a v rastrovej forme. Zdroj: Shutterstock

Pokiaľ chcete na tlačovinu umiestniť logo alebo ilustráciu, pošlite nám ich vo vektorovej forme. Bežné vektorové súborové formáty sú napríklad .ai a .eps z programu Adobe Illustrator, ale vektorové grafiky sa dajú zobraziť a posielať aj prostredníctvom .pdf.

Fotografie zašlite v čo najlepšej kvalite s vysokým rozlíšením

Aby sme sa vyhli rozmazaným či rozpixelovaným obrázkom vo finálnom tlačovom produkte, budeme ich potrebovať v čo najlepšej kvalite a v čo najväčšej veľkosti (máme na mysli rozmery aj veľkosť súboru). 

Fotografie a obrázky by mali mať vysoké rozlíšenie a zároveň dodržať adekvátnu hodnotu DPI. “Dots per inch” vyjadruje počet zobraziteľných a vytlačiteľných bodov v rámci jedného palca (2,54 cm). Aby boli vytlačené fotografie a obrázky ostré aj z blízka, je potrebné zachovať hodnotu aspoň 300 DPI.

Texty dodajte v textovom dokumente

Všetky textové prvky bude treba dodať v elektronickej podobe a s diakritikou. Ideálnym formátom je wordový dokument. 

Checklist pred odoslaním podkladov našim grafikom: 

  • logo a ilustrácie sú vo vektorovej forme 

  • fotografie a obrázky sú v dobrej kvalite a majú vysoké rozlíšenie pri zachovaní 300 DPI

  • texty sú umiestnené v textovom dokumente

Splnením týchto bodov urýchlite proces tvorby návrhu a tlačovina sa k vám dostane raz-dva! 

 

Máte nejaké otázky k príprave podkladov?

Kontaktujte nás

Ste profesionálny grafik či grafička, alebo si trúfate na vlastný grafický návrh? V článku Ako pripraviť tlačové dáta správne sme spísali všetko, čo treba vedieť pre správnu prípravu tlačových dát. Naše rady k príprave tlačových dát sme spracovali aj do tohto krátkeho videa.