None

Zlatá pomôže vašim tlačovinám vyniknúť

Vneste vašej tlačovine život pomocou zlatej! Vyzerá luxusne, priťahuje pozornosť a perfektne sa kombinuje s inými technikami zušľachťovania. Je úplne jedno, či tlačíte vizitku, svadobné oznámenie, krabičku alebo poukaz, vaša tlačovina bude vďaka zlatej exkluzívna.

V článku si predstavíme dve techniky zušľachťovania - razbu a tlač fóliou, pomocou ktorých vieme vaše tlačoviny pozlátiť (tlač fóliou sa nazýva aj metalická tlač). Povieme si rozdiely medzi nimi a pokúsime sa vás inšpirovať, ako ich zakomponovať do dizajnu. 

Na zlátenie (razbu aj metalickú tlač) používame profesionálne polygrafické fólie od firmy Foilco, ktoré zaručia perfektnú farebnosť a kvalitu. Vieme tak na vašej tlačovine vytvoriť kompaktný zlatý povrch, ktorý sa bežným používaním neporuší. Zlatú používame štandardne vo verziách matnej, lesklej a ružovozlatej, no v prípade záujmu vieme zabezpečiť aj iné druhy odtieňov a farieb fólií, ktorých je oveľa viac. 

 

Ste tlačiareň a používate fólie? 

Sme distribútorom fólií od firmy Foilco pre slovenský a český trh.

Pre vašu firmu zabezpečíme materiál aj odborné poradenstvo k fóliovaniu.

Kontaktujte nás

Zakladač pre GGMT so zlatými prvkami a zamatovou lamináciou

Zlatá razba fóliou pre výnimočné tlačoviny

Technika razby fóliou bola donedávna jediným spôsobom, ako pozlátiť tlačoviny. Razba vzniká vtláčaním raznice do papiera, pod ktorú sa vkladá fólia. Správnym tlakom a teplotou sa fólia “vyrazí” do papiera (stretnúť sa môžete aj so slepotlačou, kedy sa pri razení fólia nepoužíva a vytvorí sa len 3D efekt na papieri).

Raznica sa vyrába vždy na mieru a jej výroba trvá niekoľko dní až niekoľko týždňov, podľa toho, aký zložitý je grafický návrh. Kvôli tomu sa razba zlatou oplatí väčšinou až od nákladu približne 100 kusov. Jedna raznica sa dá potom používať dlhodobo a na potlač rôznych druhov tlačovín - foldrov, vizitiek, darčekových poukazov alebo tašiek. 

Foldre pre spoločnosť CIRBI  z kreatívneho papiera s razbou zlatou lesklou fóliou

V DIW print používame raznice, ktoré sú frézované. Vďaka tomu sú presnejšie a šetrnejšie k prírode ako leptané raznice, pri ktorých je nutné používať chemikálie. Tlačoviny s razbou od nás sú tak najvyššej možnej kvality a zároveň pri ich výrobe šetríme životné prostredie. 

Razba pridáva tlačovinám na hodnote a radíme ju medzi najluxusnejšie povrchové úpravy. Na rozdiel od tlače fóliou vytvára razba na povrchu vtlačený vzor, takže tlačovina je zaujímavá aj na dotyk. V prípade, že potrebujete, aby vaša tlačovina naozaj zanechala dojem, odporúčame staviť na razbu. 

V DIW print razíme na troch stojoch a zároveň patríme medzi pár tlačiarní na Slovensku, ktoré majú špeciálny, na razbu určený stroj (často sa razba robí na výsekových strojoch, ktoré na ňu nie sú primárne určené).

Detail loga s razbou zlatou fóliou na hotelových tlačovinách pre španielsku vilu El Martinete

Tlač zlatou ako dostupný spôsob zušľachťovania 

Tlač fóliou alebo metalická tlač vznikla ako finančne a časovo dostupnejšia alternatíva k razbe. Ide o povrchové nanesenie zlatej fólie na predtlačený text. Fólia sa nanáša cez laminovacie valce a prichytí sa na tlačovinu v tých miestach, kde je vytlačený text. Pre vyššiu trvácnosť sa vo väčšine prípadov na tlačovinu nanáša ešte lamino. Pri tlači zlatou nie je potrebné vyrobiť kovovú raznicu, čo celý proces výrazne zrýchli a zlacní. Aj vďaka tomu je možné vytlačiť zlatú grafiku už od jedného hárku.

Etikety s tlačou zlatou fóliou pre nealkoholický likér Nochino od mMMm - Vlčie sirupy

Čo všetko môžeme pozlátiť? 

So zlátením sa najčastejšie stretávame pri svadobných tlačovinách. Svadobné oznámenia dokonale spĺňajú definíciu výnimočnej a exkluzívnej tlačoviny. Pri svadobných tlačovinách využívame najčastejšie metalickú tlač, keďže je cenovo dostupná pri nižších nákladoch a stále veľmi efektná. Samozrejme, ak má klient na svadbné tlačoviny vyšší rozpočet, vieme vyrobiť oznámenia aj s razbou.

Keďže je tlač fóliou dostupná už od malých nákladov, hodí sa na luxusné menučka do kaviarní a reštaurácií, na rôzne certifikáty alebo cenníky v službách. Pri týchto druhoch tlačovín oceníte aj lamináciu, ktorá predlžuje ich životnosť.

Samozrejme sa hodí aj na vizitky, vstupenky, poukážky a ďalšie tlačoviny. Zabudnite však pri nej na kreatívne papiere. Pod metalickú tlač je nutné voliť natierané papiere a lamináciu.

Razbu zvoľte ak chcete využiť kreatívne papiere so štruktúrou a máte naozaj luxusnú tlačovinu alebo obal, ktoré budete produkovať pravidelne vo väčších množstvách.

Menu pre Pokéčko s logom zvýrazneným ružovo-zlatou fóliou

Zlatú možno využiť v rámci grafiky na: 

  • zvýraznenie loga

  • zvýraznenie textu

  • zvýraznenie celej grafiky, alebo jej časti

  • vytvorenie zlatého podkladu, ktorý je následne potlačený

Krabičky pre značku prírodnej kozmetiky NAOMI s logom zvýrazneným zlatou tlačou 

Zlato dodáva lesk, zaujímavú štruktúru a dojem exkluzivity. Pri zlátení sa môžete držať zásady, že menej je viac a zvýrazniť len niektoré časti tlačoviny, alebo ísť “all in” a využiť zlatú na veľkých plochách.

Cenník pre Keysi luxury so zlatým písmom na zamatovo-zelenom podklade

Naše odporúčania 

Razba sa výborne kombinuje s kreatívnymi papiermi so štruktúrou. Zároveň pri nej môžeme využiť výrazne viac druhov fólií a ponúka možnosť väčších detailov v grafike. Vďaka tomu vyzerá o niečo exkluzívnejšie ako tlač fóliou, no odráža sa to vo vyššej cene. Ako sme už spomínali, keďže sa platí za raznicu, odporúčame ju využívať pri väčších nákladoch, približne od 100 kusov.

Razba na rozdiel od zlatej tlače nepotrebuje lamináciu, čo znamená, že tlačoviny s razbou fóliou v menšom pokrytí (okolo 15-20 % povrchu) sa v našich podmienkach bežne recyklujú.

Zvoľte si razbu s fóliou: 

  • ak tlačíte naozaj luxusnú tlačovinu alebo obal 

  • ak budete tlačiť pravidelne a vo väčších množstvách 

  • ak chcete tlačiť na kreatívne papiere so štruktúrou 

  • ak dbáte na to, aby sa dala tlačovina recyklovať 

Foldre pre Lemonpie reality s razbou zlatou fóliou. Dizajn: Brandevous studio

Pod tlač fóliou odporúčame použiť natierané a hladené papiere so zamatovou lamináciou. Vďaka nim je zlatá prenikavá a trvácna. Zlatá grafika sa často kombinuje so zamatovo spracovaným čiernym papierom alebo priesvitným mliečnym plastom. Vytvára tak vizuálne zaujímavé a elegantné kombinácie. Metalická tlač nie je vhodná na kreatívne papiere.

Zvoľte si tlač fóliou:

  • ak zháňate ekonomické riešenie pre svadobné tlačoviny, menučka, certifikáty, cenníky, vizitky, vstupenky, poukážky a iné tlačoviny

  • ak tlačíte v nižších nákladoch (pod 100ks)

Naše realizácie vizitiek s tlačou zlatou fóliou 

Zlatá tlač a razba vyzerajú výborne aj v kombinácii s ďalšími technikami zušľachťovania, ako je slepotlač, parciálny lak alebo tlač bielou. Vedia to aj šikovní slovenskí dizajnéri a dizajnérky, s ktorými spolupracujeme, napríklad Nevädza, v jej kolekcii svadobných tlačovín.

Svadobné oznámenia so zlatou tlačou na mliečnom plaste či v kombinácii so slepotlačou. Dizajn: Nevädza

Krabička pre Vietnamský čaj Ruou Che s razbou zlatou fóliou, slepotlačou a parciálnym lakom.

Aj fólie možno kombinovať! Vizitky a ďakovné karty LAVISH s razbou transparentnou fóliou, doplnené o bodku vyrazenú zlatou. Dizajn: Brandevous Studio

Nevadí, ak nie ste fanúšik zlatej

V našej ponuke máme desiatky odtieňov metalických fólií od značky Foilco - strieborné, medené, dúhové, transparentné aj jednofarebné fólie - čierne, biele alebo aj pastelové. Záleží len od vás alebo od vášho grafika, ktorú si vyberiete na zušľachtenie vašich tlačovín.

 

Poďme spolu vymyslieť, ako ozvláštniť vašu tlačovinu!

Kontaktujte nás