None

Korona nám brala, ale aj dávala

Ako všade, aj do našej firmy korona priniesla veľké zmeny. Odstrihla nás od niektorých kolegov, klientov, od nových zákaziek a dala nám viac voľného času, ako sme chceli. Posledné roky sme prežívali so stabilným miernym medziročným rastom. Náš kolektív sa rozrastal a stále sme mali vo výhľade nejakú novú technológiu. V období vypuknutia pandémie sa všetko zastavilo. Zostalo nám zrazu, prakticky zo dňa na deň, veľa času na uvedomenie si toho, čo máme, za čo sme vďační a prehodnotenie toho, kam smerujeme.

Korona nám niečo dala, niečo vzala, napriek veľmi ťažkej situácii sa nám podarilo z tohto obdobia vyťažiť pár pozitív. Ako to celé dopadne ešte nevieme, vieme však, že sme sa veľa naučili. 

S opatreniami sme začali hneď, ako bol na Slovensku prvý pozitívny prípad, pretože sme sa rozhodli radšej staviť na prevenciu, ako nechať situáciu zájsť priďaleko. Prvé opatrenia, ktoré sme urobili boli, že sme všetkým kolegom, ktorým sme mohli, dali homeoffice. Tí kolegovia, ktorí museli naďalej chodiť do práce, jazdili buď svojimi autami alebo im bolo poskytnuté firemné auto. MHD sme na tento čas úplne vylúčili a zriadili sme kolektívnu prepravu firemnými autami. Preložili sme všetky osobné stretnutia a všetko riešili online. Zaviedli sme dezinfekciu všetkých často používaných plôch v práci, minimálne 4x denne. Začali sme šiť rúška pre všetkých vo firme, pre ich rodiny a nakoniec aj pre klientov. Jedna z najťažších úloh v tejto fáze bolo zohnať všetky suroviny na výrobu dezinfekcie. Toto sa nám nakoniec podarilo a vyrobili sme jej toľko, koľko sme zvládli. Rozdali sme ju všetkým u nás a našim klientom. 

Toto obdobie prinieslo viaceré zmeny do našej firmy. 

Rozlúčili sme sa

Ako mnoho iných firiem, aj my sme boli nútení pristúpiť k personálnym zmenám. Šťastie v nešťastí bolo, že väčšina z týchto ľudí mali odchod od nás dohodnutý už dávno pred koronou, iba sme ich pozície nenahrádzali. Pracovné miesta sme teda museli škrtať len minimálne. Sme síce o kúsok menší, ale veríme,  že o to silnejší. 

Prebudili sme sa   

V poslednom období pred koronou sme po dlhých rokoch budovania, trochu poľavili. Konečne po rokoch, kedy sme pracovali každú voľnú chvíľu a robili sme ťažké rozhodnutia, sme zrazu mali pocit, že firma sa zabehla a venovali sme sa už viac-menej iba rozvoju, starostlivosti o ňu a sebarozvoju. Korona bola facka, ktorá nás z tejto pohody vytrhla a prinútila nás rýchlo zostaviť krízový plán. Riešiť veci, o ktorých sme nemali ani tušenie, aký bude ich výsledok a vymyslieť všetko tak, aby sme prežili. Pracovať znova cez víkendy a po večeroch. Bolo to náročné, ale poučné.  

Stratili sme

Krízu sme prežili predovšetkým vďaka tomu, že v obdobiach, kedy sa nám relatívne darilo, sme šetrili. Tieto úspory sme mohli použiť na prekonanie toho zatiaľ najnáročnejšieho obdobia. Samozrejme, plus k tomu sme museli minimalizovať všetky výdavky. Obrovská ochota pomôcť od každého člena nášho tímu, bola neskutočná. Bez ich snahy a motivácie by mohla byť dnes situácia kritickejšia. 

Poďakovali sme 

Ako sme spomenuli vyššie, mali sme obrovské šťastie, že sa nám spoločne podarilo vybudovať spoľahlivý tím ľudí. Nikto u nás nezačal panikáriť a každý prichádzal s novými nápadmi. Všetci boli aktívni, hľadali riešenia. Naše online porady boli myšlienkovo veľmi výživné a všetci sa snažili najviac ako vedeli. Navzájom sme si všetci dôverovali, motivovali sa a pokračovali ďalej. Za to sme naozaj vďační. 

E-shop 

Dlhodobo chystáme projekt nového webu s online objednávkovým systémom. Všetky jednoduché zákazky by si mal vedieť náš klient vyklikať sám za pár sekúnd. Na tomto projekte sme strávili viac ako dva roky predtým, ale teraz sa nám podaril asi najväčší kus práce. Pevne veríme, že v najbližších mesiacoch sa nám ho podarí konečne spustiť. 

Profilovali sme sa

Do budúcna plánujeme ísť čo najviac ekologickou cestou. Zostavili sme si stratégiu ekologického budovania firmy. Chceme zredukovať tlač na PVC a klientom ešte viac ponúkať tlač na ekologické materiály. Testujeme nové typy produktov, nové spôsoby lakovania, viac separujeme, šetríme, lepšie kontrolujeme a znovu používame, čo sa dá. Viac sa chceme tiež orientovať na výrobu ekologických a luxusných obalov. Tiež nás uchvátili náročné zberateľské tlačoviny, kde je kontrolovaný každý detail a vidíme tam široké možnosti zdokonaľovania sa. Zberatelia si ich poctivo ukladajú do svojich albumov a dlhé roky odkladajú, vymieňajú, predávajú – a to nám robí radosť. 

Certifikovali sme sa

Jeden z najväčších úspechov posledného obdobia je, že sme prešli FSC® auditom. To nám a našim klientom dáva možnosť uvádzať na tlačených produktoch označenie FSC, čím prispejeme k rozšíreniu povedomia o zodpovednom hospodárení s drevom. Je to pre nás veľký krok vpred a dúfame, že dopyt po papieri z kontrolovaných lesov bude stále väčší. Prispôsobili sme tomu výrobné procesy, interný systém a zaškolili sme zamestnancov. V čase, keď píšeme tento článok sú u nás vo výrobe prvé zelené zákazky. Naša ďalšia méta bude zavedenie systému negatívneho uhlíkového hospodárstva.

Uvidíme, aké budú celkové dopady tejto krízy na našu firmu. Dúfame však, že to bola cenná lekcia, ktorú sme s pokorou zvládli a budeme sa môcť s týmito skúsenosťami naďalej zdokonaľovať.

Zdroj: DIW s.r.o.